Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A ősi magyar hitvilágban szerepelt egy gonosz nő, akit Luca-asszonynak hívtak.

A legendák gonosz boszorkányának átkaival és rontásaival hosszú ideig rémisztgették egymást az emberek a téli éjszakákon.

A bűvös szám: 13

Sokan nem szeretik a 13-as számot, a szállodákban néha kihagyják az emeletek közül. Mégis, ha valaki meg akarja látni a környezetében lévő gonosz lelkeket, annak 13 nap alatt, Luca naptól Karácsony estig kell elkészíteni a Luca széket.

Szabályos ötszög köré írt, egyenlő szárú háromszögből készült forma az alakja, kutatók szerint már a druidák is ismerték ezt a szertartást.

Hagyományosan javarészt kilencféle fát használtak fel a faragásához, kökény-, boróka-, körte-, som-, jávor-, akác-, jegenyefenyő-, cser- és rózsafát, azonban sok helyen 13 féle fát válogattak össze ugyanennyi különböző helyről.

Fontos volt a titoktartás, hiszen még a készítő családja sem tudhatott arról, hogy Luca szék készül a házban.

Nem mindig engedték a templomba Karácsony éjjelén, az éjféli misén kellett felállni a Luca székre, és aki megtette, megláthatta, hogy kik a boszorkányok a faluban. Persze volt olyan lelkész, aki elítélte az ősi hagyományokat és kizavarta a székkel érkezőket a templomból, de általában elfogadták a szokás létét.

Végül is, senkit sem zavart, ha néha valaki felpattant a székére és alaposan körülnézett.

Az éjféli mise után a Luca széket tűzre vetették, nehogy a leleplezett boszorkányok megleljék.

Luca napi babonák

Sokféle hiedelem járta ezen a napon vidékszerte.

Tiltották a nőknek a munkát, úgy tartották, hogy ha valaki e napon fon, akkor egész évben kézfájástól szenved majd, aki pedig ételt párol, megcsúnyul.

Az asszonyoknak tilos volt a szomszédolás is, mert attól féltek, hogy a meglátogatottnál a szerszámok feje leesik, a tyúkok pedig nem tojnak.

Érdekes módon a tyúkok tojáshozamát is összefüggésbe hozták a varrással és fonással.

Halálról is jósoltak e napon.

Minden család kukoricapogácsákat sütött, annyit, ahány tagból állt a família. A pogácsákat személyre szólóan megjelölték, belsejükbe egy-egy tollat rejtettek. A babona szerint, akinek pogácsájában sütés közben megégett a toll, következő évben meghal!